Dit product veroorzaakt kanker (II)

‹ Terug naar overzicht
Geplaatst op:

In mijn vorige blog schreef ik over ingrediënten in cosmetica en over groene marketing. Dat riep veel reacties op. Dit keer meer…

 

 

 

 

Sommige cosmetische ingrediënten hebben gewoon de schijn tegen. Alles van de petrochemische industrie roept bij voorbaat al een smerig gevoel op. Een gevoel van diesel, benzinepompen en zwarte handen. Dat wil je natuurlijk niet op je gezicht. Paraffineolie, ook wel minerale olie genoemd (maar de INCI-naam is Paraffinum Liquidum) is een goed voorbeeld van zo’n product dat de schijn tegen heeft. Het wordt verkregen door raffinage van aardolie en het is samen met sucrose (kristalsuiker) het zuiverste product dat we in de cosmetische industrie kennen.

 

‘Het is niet natuurlijk’

Omtrent paraffineolie horen we vaak: Het is niet natuurlijk. Ahum: wat als ruwe olie uit de grond wordt gepompt, is wel honderden miljoenen jaren geleden door kleine organismen gemaakt. Het is niet chemisch behandeld, er zijn alleen fysische werkwijzen op losgelaten zoals distillatie, filtratie et cetera. Hoezo niet natuurlijk?

 

‘Het is schadelijk voor de gebruiker’

Uit onderzoek is gebleken dat het lichaam er prima mee om kan gaan en dat het absoluut niet belastend is. Ons lichaam breekt het heel makkelijk af zonder schadelijke eindstoffen achter te laten.

 

‘Het is comedogeen’

Uit de wetenschappelijke studie in het Journal of Cosmetic Dermatology (2005), de experimenten van Kligman en velen daarna is gebleken dat zuivere minerale olie geen comedogene eigenschappen heeft. Het heeft wel een occlusieve (afsluitende) werking op de huid.

 

‘Het heeft geen enkele cosmetische waarde’

Dat is zo! Maar soms willen we dat ook niet. De emulsie zelf is niet meer dan de drager voor de actieve ingrediënten. En er is niets op tegen dat de drager van de actieve stoffen inert is. We willen geen drager die irritatie kan oproepen of die de actieve stoffen sloopt. Dat is ook de reden dat de farmaceutische industrie bij voorkeur gebruik maakt van paraffineolie als onderdeel van de drager; de olie laat actieve stoffen (bijvoorbeeld penicilline) keurig met rust. En een huid die beschadigd is, wordt ook met rust gelaten zodat er herstel kan optreden.

 

Ik ben dus gek op paraffineolie in cosmetica?

Nee, zeker niet! Voel je de tegenstellingen al? 😉 Je kunt de functionaliteit van een product namelijk flink verhogen door niet te kiezen voor paraffineolie maar voor een actieve drager. Dat vraagt meer ontwikkelingswerk waardoor de prijs van het product automatisch omhoog gaat. En minerale olie lijkt zeker niet geschikt voor langdurig gebruik op een gezonde huid. De occlusieve werking verstoort de natuurlijke vochtbalans van de huid en daarom kies je véél beter voor een plantaardige olie met niet occlusieve werking.

 

Schiet u maar…

 

Mardge Pascaud

Meer blogs lezen van Mardge Pascaud? Klik dan verder!